Zamrażarka czy chłodziarka?
Ze względu na oszczędność miejsca w kuchni, dość częstym wyborem do tego pomieszczenia są chłodziarki z funkcją zamrażania. Tak – popularne „lodówki” są określeniem ogólnym, w tej grupie mieszczą się wymienione zamrażarki i chłodziarki. Te pierwsze oferują temperatury na tyle niskie, by umieszczone w nich produkty dało się solidnie zamrozić i przechowywać przez dłuższy czas. Chłodziarki natomiast to urządzenia gwarantujące temperatury w okolicach zera (nieco poniżej lub równo). Można tam włożyć wszystko, co tylko w takich warunkach może zachować odpowiednią świeżość. W przypadku posiadania chłodziarko-zamrażarki, mamy do czynienia z urządzeniem, które posiada kilka półek do przechowywania produktów w temperaturze około 0, natomiast w górnej części znajduje się tzw. ‘zamrażalnik’, czyli dodatkowa półka (może być ich więcej) z zamknięciem, gdzie temperatura jest znacznie niższa. Każdy rodzaj lodówki trzeba regularnie odszraniać, gdyż warstwa szronu powoduje większe zużycie energii, może też z czasem doprowadzać do nieszczelności drzwiczek.
Leave a reply